You are currently viewing Upoznajte vašu instrument tablu

Upoznajte vašu instrument tablu

Instrument tabla na svim automobilima je u osnovi ista, kako bi se vozači lakše prilagođavali novim vozilima. Pored dizajnerskih, postoje razlike u rasporedu i izboru određenih instrumenata za kontrolu rada motora.

Uglavnom je na centralnom mestu merač brzine. U zavisnosti od mogućnosti motora iscrtana je i brojčana skala po kojoj se kreće kazaljka. Ova kazaljka je sajlom povezana sa zupčanikom koji se nalazi u sklopu transmisije, a njegova funkcija je da u skladu sa kretanjem vozila obrće sajlu, čime se informacija o brzini prenosi do uređaja na kontrolnoj tabli. Noviji automobili u ovu svrhu poseduju električne sisteme koji prate obrtanje točkova i prema tome određuju brzinu. Međutim, ukoliko montirate veće točkove, uređaj će očitavati pogrešnu vrednost, pa će kazaljka pokazivati manju brzinu od realne.

STA JE BITNO DA ZNATE O VAŠOJ INSTRUMENT TABLI

Obrtomer je uređaj koji registruje broj obrtaja radilice motora. Izuzetno je koristan, mada ga veliki broj automobila nema. Uz pomoć ovog instrumenta neiskusni vozači mogu brže da nauče pravilno menjanje stepena prenosa. Vozila sa elektronskim obrtomerom ponekad imaju i automatsku blokadu dotoka goriva ukoliko se pređe određena vrednost. Na ovaj način se čuva motor u slučaju da vozač nije svestan opasnosti koju može da uzrokuje preterano forsiranje motora.

Pokazivač nivoa goriva je jedini uređaj u automobilu koji je dizajniran da bude delimično netačan. Razlog je sasvim jednostavan i predstavlja izbegavanje nepotrebnog “skakanja” kazaljke kada se vozilo nađe na nekom nagibu ili naglo skreće u krivini. U nekim slučajevima se čak i nepravilno pomera prilikom padanja nivoa goriva u normalnim uslovima. Ovo ne treba da vas iznenađuje posto je relativno česta pojava u modelima svih proizvođača.

Jedan od najvažnijih instrumenata je indikator temperature rashladne tečnosti. Najčešće se koristi skala sa podeocima na kojima se vidi samo da li je motor hladan, ugrejan ili je voda vec prokljucala. Neki automobili imaju i termostat sa označenim stepenima celzijusa. U svakom slučaju, ukoliko vam se upali signalna lampica neposredno pored ovog instrumenta, odmah se zaustavite. Najveća greška koju možete da uradite je brzopleto skidanje čepa hladnjaka, pri čemu se dovodite u opasnost da vas isprska ključala voda.

Ukoliko vam se upali signalna lampica neposredno pored indikatora temperature, odmah se zaustavite!

Takođe je pogrešno naglo sipati hladnu vodu pošto može doći do raznih oštećenja. Najbolje je ostaviti motor da radi u praznom hodu, koliko god to zvučalo nelogično. Naime, tada voda cirkuliše i ceo sistem će se mnogo brže ohladiti. U slučaju da duže vozite sa previsokom temperaturom, moze doći do iskrivljenja glave, pa čak i samog bloka motora. Nakon toga slede skupe i komplikovane popravke.

Indikator pritiska ulja je instrument od presudne važnosti za svaki automobil, pošto nedostatak ove tečnosti može da prouzrokuje katastrofalne posledice. Zbog toga redovno proveravajte nivo ulja, jer ukoliko u roku manjem od jednog minuta u toku vožnje ne primetite da nešto nije u redu, gotovo sigurno će doći do “zaribavanja” motora. Istog trenutka po paljenju ove lampice zaustavite automobil i ne nastavljajte put pre nego što proverite da li je sve u redu.

Paljenje lampice sa oznakom akumulatora znači da nešto nije u redu sa sistemom za punjenje samog akumulatora. Ovo nije ozbiljan problem i najverovatnije ćete moci da pređete još oko 20-ak kilometara, što bi trebalo da bude dovoljno da stignete do prvog servisa. Pored kvara alternatora, razlog za nepravilno punjenje akumulatora može da bude i pucanje remena koji pokreće generator, kao i bezazleni gubitak kontakta kablova. Takođe, ukoliko se menja broj obrtaja motora prilikom paljenja svetala, možete posumnjati da nešto nije u redu. Pravovremeno reagovanje će vas poštedeti nepotrebnih neprijatnosti.

Pošto po nepisanom pravilu skoro niko nema kablove za paljenje kada su vam potrebni, potrudite sa bar da vam akumulator uvek bude u ispravnom stanju. Možete ga odneti kod autoelektričara na ispitivanje specijalnom opremom, gde se u slučaju potrebe može i dopuniti. Skrivene mane ovog dela automobila najviše do izrazaja dolaze zimi, kada je skoro nemoguće upaliti vozilo guranjem ili na neku drugi način.

Poznavanje kontrolne table vašeg automobila može vam mnogo značiti u svakodnevnoj voznji. Pored toga, posvetite svom četverotockasu par minuta pažnje svaki dan kako biste bili sigurni da vas neće izneveriti kad vam bude najpotrebniji.